Reflektor teatar ponosno objavljuje da je za novog direktora našeg pozorišta, na javnom konkursu raspisanom u januaru 2020, izabran MARKO PANAJOTOVIĆ – naš glumac, član, saradnik, prijatelj i saborac, deo našeg tima, naše trupe i ekipe, od samog početka. Sve ovo vreme, rasli smo zajedno i odrastali, sa svakom novom predstavom, pa nam je danas ogromna radost da svoju saradnju sa Markom, nastavimo ne samo na sceni, već i iza nje, na poslovima vezanim za produkciju, logistiku, programsko uređivanje i finansiranje.

MARKO PANAJOTOVIĆ je glumac i apsolvent na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta, pa verujemo da će neobičan spoj njegovog pozorišnog iskustva i lekarskog obrazovanja, doprineti zdravom razvoju Reflektor teatra, u periodu koji sledi.

Rođen je 1994. godine u Beogradu. Završio je Treću beogradsku gimnaziju, a upravo završava i studije na Medicinskom fakultetu. Iako se opredelio da po zanimanju bude lekar, Marko se ostvario u mnogim projektima na umetničkom polju, pa njegovo iskustvo rada u pozorištu, po broju uloga i odigranih predstava, nadilazi iskustvo velikog broja školovanih glumaca njegove generacije. Neformalno, pozorišno obrazovanje počeo je 2007. godine, u dramskom studiju “Iskorak” Diane Kržanić Tepavac, nakon čega je izabran za glumačko i ko-autorsko učešće u predstavi “MUŠKARČINE” Centra E8. Ova predstava, igra se već osam godina. Iz nje i svega što se oko nje događalo, osnovan je i Reflektor teatar, kao nezavisna trupa izrasla iz porišnog programa Centra E8. Marko Panajotović trenutno igra u većini predstava Reflektor teatra.

 

Nezavisno od osmogodišnjeg iskustva i stalnog angažmana u Reflektor teatru, Marko je igrao u filmu “Izlaz u slučaju opasnosti” reditelja Vladimira Tagića i osvojio Nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu PAFF. Takođe, igrao je u višestruko nagrađivanom filmu “Pored mene” Stevana Filipovića, kao i u tri predstave Narodnog pozorišta Priština (“Ujedinjenje ili smrt 1918” i “Slobodan show” Jelene Bogavac i Nenada Todorovića, i u predstavi “Banović Strahinja” u režiji Nebojše Bradića).Sarađuje sa Borisom Čakširanom, Ivanom Ašković, Jelenom Risteljić i Urošem Antićem, a igra i u tri predstave Jelene Bogavac. Prošao je brojne kurseve, obuke i radionice iz oblasti glume, performansa, pevanja, plesa, forum teatra… kao i obuke vezane za teme rodne ravnopravnosti i nenasilja. Pored rada u pozorištu i studija medicine, angažovan je i na projektima Muzeja Grada Beograda. Govori engleski i francuski jezik.

Povodom imenovanja na mesto direkrora Reflektor teatra, izjavljuje:

“Osećam veliku odgovornost što preuzimam poziciju direktora ovog pozorišta, jer sam sa njim rastao, istraživao svoje granice i napredovao i uradiću sve kako bi taj rad bio dostojan dosadašnjeg trogodišnjeg umetničkog stvaralaštva. Ono što dugo leži u meni jeste želja za poboljšanjem kulturne scene Beograda i Srbije, zato smatram da naše pozorište, koje je deo svih nas, može tome da doprinese.Jako sam ponosan na aktivistički i društveno-angažovani rad koji sam do sada obavljao i vrlo srećan što ću raditi sa ljudima koji su, kao i ja, deo teatra i želje za promenom. Po mom mišljenju, pozorište treba da bude aktivno i da alarmira publiku o svim anomalijama koje se oko nas nalaze. Mi ćemo koristiti pozorište kao alat za društvene transformacije, težićemo edukaciji, neposrednom radu sa mladima, osvešćivanju tela, međusobnom osnaživanju, zajedničkom stvaranju, uspostavljanju društvenog dijaloga i bavljenju socijalno-političkim temama.”

On dodaje da situacija na nezavisnoj pozorišnoj sceni nije dobra, i da se tokom ovog vanrednog stanja samo pogoršava, ali da je Reflektor teatar uvek odgovarao na izatove i da će tako nastaviti i dalje.

“Nadam se da ćemo zajedno prebroditi ovu krizu koja nas je zadesila, da ćemo mnogo pouka izvući i da ćemo posle svega biti odgovorni ljudi. Nadam se da ćemo zaboraviti lekciju iz naučene bespomoćnosti i da ćemo shvatiti da smo mi ti koji odlučujemo.”

Na temu programskih planova za blisku budućnost, najavio je:

“Reflektor teatar će nastaviti da bude društveno odgovoran i radiće u periodu krize kreiranjem različitih online sadržaja koji će biti svima dostupni. I dalje ćemo da svetlimo u mraku, i trudićemo se da taj mrak nestane.”

 

Čestitamo, direktore!